POST-LLIBRES, NEOLLIBRES, NO LLIBRES: Un viatge de reinterpretació

En els últims anys, potser hagin estat les Biblioteques Científiques les que amb més força han empès al llibre (al format, a l’objecte) a la perifèria de la seva activitat. En la ciència la informació i el coneixement viatgen a una velocitat tal que el paper amb prou feines no pot seguir.

Mentre que un ampli sector de lectors es manté aferrat a l’objecte “llibre”, a la seva història, a la seva tradició, al símbol, al fetitxe, … “el lector” de la biblioteca científica es veu desbordat per la necessitat contínua d’informació actualitzada, una demanda vertiginosa davant la qual el llibre únicament pot respondre amb el pausat pas d’un artefacte al que se li pressuposa solidesa, reflexió i, per tant, també un temps més alentit.

Entès aquest context de desplaçament, potser siguin també les Biblioteques Científiques les que estiguin obligades a preguntar-se amb més urgència -i a preguntar als altres- sobre el lloc que ha ocupat, el que ocupa i el que ocuparà el llibre a les seves prestatgeries (en algun cas, fins i tot a les seves POSTstatgerias), i sobre la seva realitat, la seva identitat i, en últim cas, fins i tot sobre la seva extinció.

Sota aquest paradigma de llançar preguntes, la Biblioteca CID presenta l’exposició Post-LLIBRES, una obra conjunta a càrrec del col·lectiu artístic ubicat en Barcelona, 4-Elements, a la qual el llibre es converteix en l’objecte d’interpel·lació del seu treball, i que romandrà exposada a la sala de lectura de la biblioteca fins al 30 de juny de 2017 .

L’exposició POST-LLIBRES realitza un viatge d’indagació pel format, per la morfologia, per la poètica i per la mitologia del llibre. A través de la inserció i de l’extracció d’elements, de la transformació, de l’exploració del seu rastre, la seva empremta, la seva ombra, la seva estructura i, també de la seva desaparició, es proposa una reflexió contemporània sobre la seva identitat i sobre el seu rol tradicional com a element fetitxe del coneixement i la cultura i com a magatzem i mitjà d’expressió de la informació, la creació i la ciència.

El debat que realitzen els artistes planteja com es relaciona l’objecte i el concepte “llibre” amb altres objectes, amb altres simbologies, i juga amb la seva desubicació i recol·locació en nous entorns discursius on és possible “llegir i rellegir l’objecte” per a desemmotllar-lo i posar-lo al servei de la interpretació de cada espectador.

Contemplar -“llegir”- un post-llibre ens obre la porta (la portada) a interpretar el que resta del llibre dins l’imaginari de la nostra cultura i acarar-lo amb l’objecte artístic resultant de la relectura dels artistes.

http://www.cid.csic.es/biblioteca/content/book-exhibition

 

Data: 
09/02/2017 fins 30/06/2017
Tipus: 
Exposición
Publicat: 
dimecres, 1 febrer 2017